dijous, 6 d’octubre del 2011

Notícia d'actualitat : ElPeriódico.cat


Unes 45 persones que resideixen en diversos pobles del municipi de La Frontera, a l'illa d'El Hierro, van a ser evacuades davant el risc que es produeixin esllavissaments pels moviments sísmics que està registrant la zona, han informat a Efe fonts del Govern canari.
La consellera de Seguretat i Emergències del Cabildo d'El Hierro, María del Carmen Padrón, explica els sismes registrats a l'illa en els últims dies.

L'Institut Geogràfic Nacional (IGN) va registrar dimarts més de 100 moviments sísmics a El Hierro, dels quals vuit han pogut ser sentits per la població i el de més magnitud ha estat de 3,8 graus a l'escala de Richter. Al llarg del dia s'han produït quatre terratrèmols a l'illa de més de 3,5 graus de magnitud, a una profunditat d'entre 15 i 18 quilòmetres, i els tècnics adverteixen que l'activitat sísmica podria augmentar.
De tots els moviments que s'han produït, 79 han estat de magnitud entre 2 i 3,8 graus, i per això es tracten de terratrèmols menors segons l'escala de Richter, mentre que a partir de 4 serien moviments lleugers. La consellera insular de Seguretat i Emergències, María del Carmen Padrón, va ressaltar en declaracions a Efe que l'augment en la intensitat dels sismes que afecten l'illa està dins del que està previst i va destacar la importància que la població mantingui la calma i estigui atenta a les indicacions de les autoritats.
El Govern de Canàries ha pres la decisió de les evacuacions davant les previsions dels equips científics que indiquen que els sismes que estan sacsejant l'illa --més de 8.000 des del juliol, la gran majoria gairebé imperceptibles-- han augmentat en intensitat i freqüència a partir d'aquesta mitjanit, tot i que el semàfor de risc volcànic segueix en nivell groc i no s'espera una erupció imminent.
L'ordre d'evacuació donada per al municipi de La Frontera afecta famílies que resideixen als barris de Las Puntas, {Pie} {Risco}, {Pozo} de la Salud i Guinea, que han estat reallotjades a la residència escolar de Valverde i a la caserna de La Caldera, precisa el Govern canari en un comunicat. Els serveis de Protecció Civil també han decidit, per precaució, tancar al trànsit el túnel de Los {Roquillos}, i suspendre l'activitat als col·legis d'aquest municipi. La delegada del Govern a Canàries, Dominica Fernández, s'ha posat en contacte amb l'Executiu autonòmic per oferir-{li} l'ajuda de la Unitat Militar d'Emergències, els Cossos de Seguretat de l'Estat i la resta de mitjans {de què} disposa l'Administració central en cas que fos necessari mobilitzar-los.
.......................................................................
1. Inventa't un titular per a aquesta notícia.
2. Escriu en dues línies quina és la problemàtica.
3. Cerca al diccionari de difinicions les següents paraules que apareixen en el text: municipi, esllavissaments, sisme, evacuar, autonòmic/autonomia (empra els diccionaris del bloc).
4. Què deu ser "Efe" (línia 3)?
5. Quants moviments sísmics ha pogut sentir la població i de quina intensitat eren?
6. Què és l'escala de Richter?
7. De què adverteixen els tècnics?
8. Quan considera la notícia que els moviments són lleugers?
9. Quines declaracions va fer la consellera insular de Seguretat i Emergències, María del Carmen Padrón al davant d'aquesta situació?
10. Què significa que el color del semàfor es manté groc?
11. Hi ha alguna població evacuada? Quina?
12. S'han suspès les classes en aquest poble?