dijous, 15 de març del 2012

Textos altres aparells

Hola classe!
Aquí teniu els tres textos que haureu de redactar per dijous!


SISTEMA CIRCULATORI (11 paraules de vocabulari)

La circulació de la sang segueix un circuit tancat doble: primer va als pulmons i després a la resta del cos. La sang surt del VENTRICLE DRET cap als pulmons per l'ARTÈRIA PULMONAR. Allà, hi deixa el DIÒXID DE CARBONI (CO2) i agafa l'OXIGEN. Després, torna al cor per les VENES PULMONARS, entrant a l'AURÍCULA ESQUERRA, passa al VENTRICLE ESQUERRE i surt per l'ARTÈRIA AORTA, l'artèria més gran del cos, per tot el cos. La sang es dirigeix a través d'artèries cada vegada més petites cap als CAPIL.LARS, on deixa l'oxigen i en recull el diòxid de carboni. La sang es va reunint novament en petites venes, fins que arriba a les VENES CAVES, que entren al cor per l'AURÍCULA DRETA.

SISTEMA RESPIRATORI (11 paraules de vocabulari)

L'oxigen entra per les VIES RESPIRATÒRIES, que comuniquen el nas i la boca amb els pulmons. Estan formades per les FOSSES NASSALS, la FARINGE, la LARINGE, la TRÀQUEA i els BRONQUIS. Els bronquis es ramifiquen en tubs cada vegada més prims a l'interior dels PULMONS, dos òrgans esponjosos, anomenats BRONQUIS SECUNDARIS, que es ramifiquen en BRONQUÍOLS, formats per milions de petits sacs microscòpics, els ALVÈOLS PULMONARS. És en els alvèols on hi arriben els CAPIL.LARS SANGUINIS, de manera que es fa l'intercanvi de gasos (oxigen - diòxid de  carboni). 

SISTEMA EXCRETOR (8 paraules de vocabulari)

El sistema excretor és l'encarregat d'expulsar a l'exterior del cos les SUBSTÀNCIES DE REBUIG procedents de les cèl.lules que du la sang. Els RONYONS recullen de la sang una part de l'aigua que conté i les substàncies de rebuig que aquesta transporta, gràcies als TUBS URINÍFERS, fabricant l'ORINA. Passa als URÈTERS i la transporta fins a la BUFETA URINÀRIA, un òrgan elàstic que pot arribar a emmagatzemar fins a 0'5 litres d'orina. L'ESFÍNTER controla que no surti l'orina. Quan el cervell li envia l'ordre d'obrir-se, l'orina passa a través de la URETRA fins a l'exterior. En els homes l'uretra acaba en el penis i en les dones en la vulva.